Sionkerk Goes

Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente - Goes

Dit kerkgebouw daterend uit 1979, was voorzien van asbesthoudende Eternit leien op diverse dakvlakken en als gevelbekleding langs dakranden en luifels. Ook de 40 meter hoge torenspits was grotendeels bekleed met deze afwerking. Totaal is in de periode maart – juli 2018 ruim 630 m2 leien bekleding onder asbestconditie verwijderd en vervangen door nieuwe natuursteen leien.

Hiermee heeft de Gereformeerde Gemeente vroegtijdig ingespeeld en voldaan aan de wetgeving die vanaf oktober 2018 definitief van kracht is geworden. Deze wet regelt dat daken met asbest na 2024 helemaal uit Nederland verdwenen moeten zijn.

Door de beheers commissie, die verantwoordelijk is voor o.a. het totale onderhoud van het gebouw, is de noodzakelijke ingreep breder getrokken en zijn o.a. tevens de dakbedekking van de platte daken, het voegwerk van de meest weer-belaste gevels, het schilderwerk van alle houten gevelkozijnen en de grondige renovatie van het uurwerk direct in de groot onderhoudsbeurt meegenomen.

Bij de opgave heeft naast de kosten en de uitvoerbaarheid ook het respecteren van de oorspronkelijke materialisatie en vormgeving een rol gespeeld. Met de keuze voor een natuursteen lei is een duurzame uitwerking gerealiseerd.

Samen met Bouwbureau IBW Goes (zie www.ibwgoes.nl) hebben wij bijgedragen aan het ontwerp, de planuitwerking en de realisatie van deze groot onderhoudsbeurt.

Opdrachtgever: Gereformeerde Gemeente Goes
Aannemer: Bouwbedrijf Fraanje Lewedorp

background